Ugovori o poreskom reprogramu duga opština

19. 05. 2016.

Institut alternativa je  zahtjevom za slobodan pristup informacijama, dobio od Ministarstva finansija Ugovore o reprogramu duga 16 crnogorskih opština iz 2015. godine.

Ugovori sklopljeni u prošloj godini, između Ministarstva finansija i 16 crnogorskih opština, definišu uslove u kojima će se reprogramirati poreski dug koji se odnosi na poreze i doprinose na zarade zaposlenih u lokalnim samoupravama.  Ovim ugovorima je Vlada ujedno odgovornost preusmjerila na opštine, da u cilju realizacije obaveza utvrđenih Planom unutrašnje reorganizacije javnog sektora, utvrde dinamiku rješavanja viška zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim službama, ustanovama, privrednim društvima i javnim preduzećima. Svaka od opština dužna je da postupa po Planu reprograma poreskog duga, koji je sastavni dio ugovora.

Iako se radi o informaciji koja bi trebalo da bude dostupna javnosti, to nije slučaj,  već je Institut alternativa za istu morao platiti.

Napominjemo da je Institut alternativa pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva finansija u decembru prošle godine, nakon što nam je nezakonito odbijen pristup informaciji o lokalnim finansijama, koju je Vlada usvojila u julu 2015.

Na ovom linku možete pristupiti svim ugovorima.

U nastavku, izdavajamo pregled opštinskih dugova:

 

Tim Instituta alternativa